Recensie: Kintsugi – Céline Santini

Boek: Kintsugi
Auteur: 
Céline Santini
Uitgeverij: Kosmos
Verschijningsdatum: September 2018
Genre: Non-fictie
Aantal sterren: ★★★★ 4

‘Nieuw op deze wereld
een groot, onbeschreven blad
bewandel jij vanaf nu
je eigen pad.’

Dit gedicht schreef ik een tijdje geleden voor de geboorte van het kindje van een kennis en weerspiegeld goed hoe ik het leven zie. We worden allemaal geboren als een onbeschreven blad en de dingen die we meemaken in het leven kleuren dit blad in. Niemands levenspad is hetzelfde en dat maakt dat iedereen uniek is. Wat je ook hebt meegemaakt in je leven, het heeft je gevormd tot de persoon die jij nu bent. Ook de minder mooie dingen. De mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik altijd zoek naar het positieve in het negatieve. Toen ik las over Kintsugi, een Japanse vorm van zelfhulp, werd ik erg nieuwsgierig. Als geen ander beaam ik de schoonheid van emotionele wonden, dus dit leek me echt een boek voor mij. Benieuwd wat ik ervan vond? Je leest het in dit blog.

Samenvatting

In ‘Kintsugi’ biedt Céline Santini een prachtige kennismaking met Japanse zelfhulp. Kintsugi is een bekende therapeutische metafoor om emotionele wonden te helen. Je wordt hersteld en verrijkt door waardevolle levenslessen. Céline Santini laat zo zien dat imperfectie een cadeau is.
Kintsugi is de Japanse kunst om scherven van aardewerk met goud te lijmen. Dag na dag, week na week is de restaurateur bezig het object te reinigen, verzorgen, behandelen en uiteindelijk verbeteren zodat het gaat schitteren. ‘Kintsugi’ is schitterend vormgegeven, praktisch en biedt hulp. Het laat de schoonheid van emotionele scherven zien en maakt ons imperfecte leven mooier dan het ooit was.

Over Kintsugi

Deze Japanse reparatiekunst heeft me altijd al verwonderd. Het mooie aan dit boek is dat Celine niet alleen uitleg geeft over de leer van Kintsugi, maar ook hoe wij de lessen uit de oude reparatiekunst op ons dagelijkse leven toe kunnen passen. Alles wordt erg goed uitgelegd en hier en daar komen er ook andere wijsheden uit de Japanse cultuur ter sprake. Er zijn zes fases die allemaal uitvoerig aan bod komen. Iedereen zit zelf natuurlijk in een andere fase van het verwerkingsproces. Het fijne is dat je je opgedane kennis meteen toe kan passen in de praktijk na het lezen van alle informatie. Dit is dankzij de vragen en opdrachten die in het boek staan. Ook staan er prachtige afbeeldingen in het boek die het verhaal versterken.

De schrijfstijl van Céline Santini

Santini weet je als lezer mee te nemen in het proces van Kintsugi en hier ook een duidelijke vertaling mee te maken over hoe wij mensen deze prachtige vorm van reparatiekunst toe kunnen passen op ons eigen leven. En hiermee uiteindelijk dus schoonheid kunnen geven aan onze emotionele scherven, de krassen op ons hart. Kintsugi is niet een boek dat je in één keer uitleest, maar waar je de tijd voor moet nemen. Iedere keer weer lees je wat verder en voer je de opdrachten uit die in het boek staan. Je kan dit meteen al vanaf de start doen, maar je kan ook inhaken op het punt waar jij zit in je eigen verwerkingsproces.

Conclusie

Tijdens het lezen van Kintsugi heeft Céline Santini mij keer op keer weten te verwonderen. Ik heb enorm genoten van alle mooie wijsheden en inzichten die ik door het boek verkregen heb. Door de opdrachten die in het boek staan wordt het erg persoonlijk en kan je de leer van Kintsugi meteen toepassen op je eigen leven. Kintsugi is een prachtige vorm van reparatiekunst en ik zou het boek dan ook aan iedereen aanraden. Hoe mooi is het als je iets moois kan halen uit je emotionele wonden. Dat gun ik iedereen.

Nieuwsgierig geworden naar Kintsugi van Céline Santini? Schaf het boek dan aan in je (online) boekhandel.

*Kintsugi heb ik van Kosmos Uitgevers ontvangen als recensie-exemplaar, maar dit heeft mijn mening over dit boek niet beïnvloed.

Leave a Reply