Recensie: Fokking druk – Thijs Launspach

Boek: Fokking druk
Auteur: 
Thijs Launspach
Uitgeverij: Spectrum
Verschijningsdatum: oktober 2018
Genre: Non-fictie
Aantal sterren: ★★★★★ 5

Vraagt iemand hoe het met mij gaat, dan geef ik vaak aan dat ik druk, druk, druk ben. Een paar weken geleden had ik een weekje vakantie. Voor mij was dit het ideale moment om mijn drukke leven eens onder de loep te nemen en te kijken wat ik kon doen om wat meer rust te creëren. Benieuwd wat mijn grootste lessen zijn? Lees dan snel verder!

Samenvatting

Druk is het nieuwe normaal. Een volle agenda en een vol hoofd, het gevoel achter de dingen aan te lopen en altijd tijd tekort komen: het zijn dé kenmerken van deze tijd. Maar de drukte speelt ons inmiddels parten. Het aantal burn-outs is de laatste tien jaar schrikbarend gestegen. Je kunt zelfs spreken van een echte burn-outepidemie: ongeveer één op de zeven werkenden heeft ernstige stressklachten of zit door de stress thuis. En ook als je geen burn-out krijgt, kan de stress zorgen voor een stuk minder levensplezier.

Hoe komt het nu dat we te veel en te hard werken? Waarom hebben we zoveel last van FOMO (Fear Of Missing Out)? En belangrijker: wat kun je zelf doen om te dealen met stress en een burn-out te voorkomen?

In Fokking druk legt psycholoog Thijs Launspach uit waarom we onszelf tegenwoordig vaak over de kop werken en wat je eraan kunt doen om dat te voorkomen. Op een praktische manier vertelt hij hoe je stress het hoofd kunt bieden en meer rust kunt creëren in je leven. Hij gebruikt hiervoor de nieuwste inzichten uit de wetenschap, methoden van experts en verhalen van ervaringsdeskundigen. Een nuchter en praktisch antwoord op de vraag: hoe blijf ik stress de baas in een overvolle tijd?

Over Fokking druk

Wauw, wat heeft Thijs Launspach mij veel inzichten gegeven met zijn boek. Soms was het ietwat confronterend, maar na het lezen van Fokking druk ervaar ik veel meer rust nadat ik mijn inzichten in praktijk heb gebracht. Ik hoor je al vragen: ‘Maar Kamelia, welke inzichten heb je dan gekregen?’ Ik zet mijn drie grootste inzichten op een rijtje:

1. Het uitzetten van meldingen op social media. En dan vooral die van de groepsapps van mijn werk. Deze ontvang ik nu op mijn werktelefoon, voorheen was dit op mijn privénummer. Op deze manier ben ik niet meer 24/7 met mijn werk bezig en dit heeft al ontzettend veel verschil gemaakt.

2. Focussen op hoofdzaken in plaats van heel veel verschillende dingen tegelijkertijd doen. Ik ben een extreem bezig bijtje dat altijd met tien dingen tegelijkertijd was. Ik ben gaan kijken waar ik energie van krijg en wat mij juist energie kost. Deze zaken heb ik losgelaten. Door mij te focussen op minder dingen, merk ik dat ik gerichter te werk kan gaan en de kwaliteit hierdoor enorm vooruitgegaan is.

3. Als laatste maak ik nu meer tijd vrij voor ontspanning, dit deed ik voorheen echt veel te weinig. Meer ontspanning zorgt voor meer rust. Uiteindelijk maakt mij dit ook productiever én creatiever. En dat komt goed uit nu ik bezig ben met het schrijven van een boek J.

De schrijfstijl van Thijs Launspach

Fokking druk is ontzettend humoristisch geschreven. Thijs Launspach komt veel herkenbare situaties en geeft praktische tips en opdrachten waar je ook echt wat aan hebt. Persoonlijk vloog ik door het boek heen en na het toepassen van de tips ervaar ik al heel veel meer rust. Al was het soms best confronterend.

Conclusie

Of je nu druk bent of niet, Fokking druk van Thijs Launspach is een aanrader voor iedereen! Zowel op het gebied van werk als privé. Je kan eruit pikken wat voor jou van belang is en de tips meteen toepassen in je eigen leven. En zoek je nog een leuk cadeautje dan is dit boek ook een echte aanrader.

Nieuwsgierig geworden naar Fokking druk? Je shopt het boek in je lokale (online) boekhandel.

Leave a Reply