Recensie: de binnentuin – Margreet & Reina Crispijn

Boek: De binnentuin
Auteur: 
Margreet en Reina Crispijn
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Verschijningsdatum: februari 2021
Genre: Feelgood
Aantal sterren: ★★★★ 4

Als klein kind ben ik opgegroeid in de moestuin van mijn opa en oma. Lekker in de aarde wroeten, onkruid wieden en dan langzaam alles tot bloei zien komen. Prachtig vond ik dat altijd. En vooral heel erg lekker! Ik was dan ook samen met mijn opa te vinden bij de frambozenstruiken. Het zijn mooie herinneringen waar ik met een warm hart op terugkijk en waardoor ik ook zo nieuwsgierig was naar de binnentuin van Margreet en Reina Crispijn. Benieuwd wat ik van het boek vond? Lees dan vooral verder 😊

Samenvatting

Een verwaarloosd veldje met daaromheen de kleine achtertuinen van hoge herenhuizen: dat is de tot de verbeelding sprekende setting van ‘De binnentuin’ van Margreet en Reina Crispijn. De dochter van vrienden van de eigenaar, de heer Laarhuis, komt op het idee om het veldje om te toveren tot een gezamenlijke groentetuin. Alle buren die meedoen hebben zo hun eigen verhaal. Ruzies, problemen en verliefdheden: alles passeert de revue. En langzaam maar zeker raken al deze levens door de binnentuin met elkaar verweven. Margreet en Reina Crispijn nemen je in ‘De binnentuin’ mee naar een bijzonder stukje grond, bevolkt door bijzondere karakters. Een heerlijk feelgoodverhaal vol realisme én wegdroommomenten.

Over de binnentuin

De binnentuin van Margreet en Reina Crispijn is een boek dat voelt als een warme deken. Het is zowel mooi als ontroerend hoe alle levens van de personages langzaam met elkaar verweven worden. Zelf woon ik in een hele leuke straat waarbij ik de meeste mensen wel ken, maar hoeveel Nederlanders kennen hun buren niet? Het is onwijs tof om als lezer alle personages beter te leren kennen en te zien hoe ze een hechte gemeenschap vormen.

Wat in het boek ook naar voren komt is dat ieder huisje zijn eigen kruisje heeft, maar dat dit voor de buitenwereld niet merkbaar is. Dit benadrukt nogmaals dat je iemand niet op het eerste gezicht moet beoordelen, omdat je niet weet of er een traan achter die glimlach verborgen ligt.

De schrijfstijl van Margreet en Reina Crispijn

Zoals je al kunt lezen is het boek niet door één, maar door twee schrijfsters geschreven. De binnentuin is een van de vele boeken die de zussen Crispijn samen al hebben geschreven en dat is te merken. De zussen zijn enorm op elkaar ingespeeld! Het verhaal bouwt zich fijn op en leest ook erg lekker weg. Vaak is het zo dat een boek erg moeilijk leest wanneer er veel personages in aan bod komen, maar dat was bij de binnentuin alles behalve het geval. Erg bijzonder en verfrissend!

Conclusie

De binnentuin van Margreet en Reina Crispijn is een prachtig boek waarbij de levens van de verschillende buren met elkaar worden verweven. Het boek bevat veel realistische momenten en is erg liefdevol. Het is een heerlijk boek dat ik iedereen aan kan raden om te gaan lezen.

De binnentuin heb ik van uitgeverij Zomer & Keuning ontvangen als recensie-exemplaar, maar dit heeft mijn mening over het boek niet beïnvloed.

Leave a Reply