Recensie: Volhard – Arie Boomsma

Boek: Volhard
Auteur: 
Arie Boomsma
Uitgeverij: Prometheus
Verschijningsdatum: december 2020
Genre: non-fictie
Aantal sterren: ★★★★ 4,5

Een nieuw jaar brengt voor heel veel mensen ook goede voornemens met zich mee. Iedereen begint er vol goede moed aan, maar echt volhouden dat kunnen er maar weinig. Zelf ben ik niet zo’n fan van het woord voornemens. Ik heb het liever over doelen. Die zijn veel makkelijker om vol te houden. Verder ben ik ook van mening dat je niet per se 1 januari nodig hebt om te starten. Als je ergens echt voor wilt gaan, dan kan dat vanaf ieder moment. Al een paar maanden ben ik bezig om mijn levensstijl om te gooien. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze doelen ook volhoudt? In deze blog vertel ik je alles over mijn doelen en welke inzichten het boek van Arie Boomsma mij heeft gegeven.

Waarom ik het roer om wilde gooien

Zoals ik al aangaf ben ik al een paar maanden bezig om mijn levensstijl om te gooien. Waarom? Ik werk zo’n 6/7 dagen per week. En dan heb ik het niet alleen over mijn baan, maar ook mijn blog en alle andere activiteiten die ik ernaast doe. Ik haal er veel energie uit, maar ik heb gemerkt dat ik vergeet om goed voor mezelf te zorgen. Ik sliep zo’n 4 uur per nacht, ontbeet en sport niet en was vaak moe. Met andere woorden, de balans was ver te zoeken, maar ik wist niet waar ik de tijd vandaan moest halen om het anders aan te doen

Langzaamaan ben ik er al voor gaan zorgen dat ik meer ben gaan rusten. Ik werk efficiënter en heb daardoor meer tijd voor ontspanning. Daarnaast ben ik ook in gaan zien dat er een verschil is tussen dingen moeten en willen doen. Ik leg mezelf ontzettend veel op omdat ik het wil doen, waardoor het een moeten wordt. Door in te zien wat er gedaan moet worden en waar mijn prioriteiten liggen ben ik een al een stuk bewuster bezig met mijn tijd.

Naast rusten ben ik ook gezonder gaan eten. Normaal gesproken kon ik mezelf altijd volstoppen met slecht voedsel als ik een dip had. Maar wat merkte ik? Daardoor zat ik juist nog minder lekker in mijn vel. Door de geraffineerde suikers te laten staan heb ik veel meer energie gekregen en kan het iedereen dan ook van harte aanraden.

De inzichten die ik kreeg namens Volhard

Goed dit waren de eerste stappen. Als ik wilde dat ik nog beter in m’n vel zou gaan zitten, dan moest er meer gebeuren. Maar hoe?

Ik ontving een recensie-exemplaar van Volhard, geschreven door Arie Boomsma en er gingen een heleboel knoppen om. Ik zal enkele inzichten van Arie Boomsma en de veranderingen op een rijtje zetten.

Druk zijn is geen excuus
Zeggen dat je het te druk hebt (wat ik ook deed) is eigenlijk geen excuus. Als je veranderingen door wilt voeren, dan moet je ervoor zorgen dat ze een vast onderdeel gaan worden van je dagelijkse leven. Net zoals bijvoorbeeld je dagelijkse rituelen als je opstaat. Je stapt uit bed, neemt een douche, kleed je aan, maakt je klaar. Leest wat, ontbijt, geeft je kat een aai over zijn bol en begint aan de dag. Door iets aan je routine toe te voegen zorg je ervoor dat het te doen blijft.

Maak haalbare doelen
Als je iets onderdeel maakt van je routine, dan is de kans dus groot dat je het ook daadwerkelijk vol gaat houden. Mits je ook haalbare doelen hebt. Wat wil je bereiken en waar doe je het voor?

De levensstijl die ik had was niet gezond. Door nieuwe gewoontes aan mijn routine toe te voegen wil ik meer balans aanbrengen in mijn leven wat er hopelijk voor gaat zorgen dat ik ook meer energie heb.

Slaap voldoende
Een goede nachtrust is onmisbaar als je een gezond leven wilt. Het is minstens even belangrijk als beweging en gevarieerd gezond eten. Toch snoepte ik er heel veel uurtjes vanaf, omdat ik nog zoveel moest doen. Dat terwijl je in de avond minder productief bent dan in de ochtend. Het resultaat? Moe aan mijn dag beginnen.

Daarom heb ik meer slaap en regelmaat toegepast. Een uur voordat ik ga slapen zet ik mijn telefoon uit, zodat ik nog even kan gaan lezen. Ik merk dat ik hierdoor beter in slaap val. Door zoveel als mogelijk op vaste tijden te gaan slapen en op te staan, merk ik dat ik een beter ritme heb en ook meer slaap meepak. In de ochtend sta ik op met meer energie en heb ik ook een beter humeur. Door wat vroeger op te staan dan ik normaal gesproken deed, blijf ik dichter bij mijn natuurlijke ritme en krijg ik zelfs meer gedaan!

Let op je voeding
Ook ben ik begonnen met ontbijten. In de vroege ochtend krijg ik geen hap door mijn keel, dus heb ik ervoor gekozen om mijn dag te beginnen met de smoothie van Arie. Doe een (bevroren) banaan, samen met dadels, amandelmelk en babyspinazie in een blender en voilà: je hebt een heerlijk ontbijtje! Ook ben ik water gaan drinken voor iedere maaltijd en probeer ik tweemaal per dag groentes te eten.

Ook eet ik zo natuurlijk mogelijk. Dat houdt in dat ik bijvoorbeeld zo weinig mogelijk geraffineerde suikers eet en bewust bezig ben met waar het vandaan komt.

Beweeg!
Bewegen is belangrijk (zeker met een kantoorbaan), maar ik heb een hekel aan sporten. De gouden tip is: zoek iets dat je leuk vindt. Ik wandel graag en heb daarom besloten dat ik (als het lukt) iedere dag de 10.000 stappen wil halen. Door lekker buiten te zijn zorg ik er ook voor dat ik mijn gedachten kan ordenen. Na een ronde wandelen kom ik energieker en uitgeruster thuis. Nu is het helaas niet mogelijk om iedere dag de 10.000 stappen te halen, dus als het me niet lukt doe ik een home workout om het te compenseren. Voor iemand die sporten afschuwelijk vond ben ik er de lol zelfs van in gaan zien. En als ik het kan, dan jij ook. Met kleine stappen kom je er wel.

Het resultaat

Ik ben nu zo’n 2,5 week bezig en ik merk al een aanzienlijk verschil! Door kleine dingen te veranderen, zoals ontbijten, bewegen en meer slapen heb ik zoveel meer energie. Verder merk ik ook dat mijn nieuwe ritme ervoor zorgt dat ik meer in balans ben en meer rust ervaar.

De conclusie

Volhard van Arie Boomsma heeft mij doen laten inzien dat een gezonder leven meer is dan alleen maar bewegen. Het heeft ook te maken met je voeding en het nemen van voldoende rust. Door kleine veranderingen toe te passen in je dagelijkse routine zorg je ervoor dat jouw doelen ook haalbaar zijn. Volhard is heel fijn geschreven waardoor je door het boek heen vliegt en echt zin krijgt om aan je doelen te gaan werken.

Lifehacks worden niet gegeven in dit boek en dat is maar goed ook. Lifehacks zorgen namelijk niet voor een blijvende verandering in je levensstijl, de inzichten in het boek van Arie Boomsma doen dat wel.

Nieuwsgierig geworden naar Volhard? Neem dan contact op met je boekhandel of plaats een online bestelling. Kleine tip als je online wilt bestellen, doe dit via Libris.nl. Steun je meteen je boekhandel :).

*Volhard heb ik ontvangen als recensie-exemplaar, maar dit heeft mijn mening over het boek niet beïnvloed.

Leave a Reply