Het verhaal achter de eed van overloze rozen

Vraag je je ook weleens af hoe een schrijfster op haar verhaal is gekomen? En of het dan ook zo is geworden zoals ze van te voren had bedacht? Ik vind het altijd leuk om nieuwe schrijvers te ontdekken en antwoord te krijgen op deze vragen. Iedere maand lees je daarom een interview met een schrijfster om meer te weten te komen over haar boek. In ‘het verhaal achter’ van deze maand lees je alles over Rosa Penning en haar dichtbundel de eed van oeverloze rozen.

Rosa Penning

Kan je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Rosa Penning, twintig jaar en studeer de pabo aan de Thomas More Hogeschool. Ik voel me senang bij frequent sporten, waarbij mijn hart vooral ligt bij de vechtsport. Daarnaast heb ik in de afgelopen jaren toenemende belangstelling gekregen om vanuit het centrum van m’n bewustzijn meer vrijheid voor mezelf te creëren in allerlei aspecten van het leven. De tijd die we hier doorbrengen is zeer kostbaar. Dan begin ik gelijk te begrijpen dat alles veel mooier en duidelijker in elkaar zit dan ik vaak denk! Helemaal blij word ik dan vanbinnen.

Schrijf je al lang gedichten?
Gedichten schrijven of los schrijven doe ik inmiddels al een jaar of tien. Schrijven is voor mij eigenlijk altijd een veilige manier geweest om al m’n hersenspinsels de vrije loop te laten gaan. Dit is waar mijn hart ligt, hier wilde ik wat mee gaan doen.

Was het altijd al een droom om een dichtbundel uit te brengen?
De uitgave van mijn gedichtenbundel is zeker een droom die is uitgekomen. In eerste instantie puur uit egoïstisch oogpunt, ik wilde iets maken wat helemaal van mezelf was. Omdat ik dacht, als het leven nu afloopt, heb ik dan alles gedaan waar ik van droomde? En eigenlijk was dat niet het geval. Dus na dit besef besloot ik om als het ware mijn dagboek (want zo voelt het) naar de uitgeverij te zenden.

Waar haal je de inspiratie vandaan?
Bovenal uit mijn innerlijke belevingswereld.

Hoe heb je het schrijven van de eed van oeverloze rozen ervaren?
Als een emotionele reis. Ik zat als het ware op de zetel van bewustzijn waar ik naar binnen ging om al mijn gedachten en emoties te zien m.b.t. de liefde.

Wat is je favoriete gedicht uit je bundel en wat is het verhaal hierachter?
Ik vind het ingewikkeld om één gedicht in de bundel als de favoriet te benaderen, maar er is wel een gedicht wat de liefde ook vanuit een andere kant belicht, dus die van gemis en verdriet:

Mirakel in zijn infantiele ogen of zijn eeuwige blikvangers.
Geborene liefde eindigend als wonden in het zoute water.
Dagen breken aan, gaan.
Wimpelende tranen en herzie de weg der lijden voortgaan.

Het gaat in dit gedicht over de geborene liefde waarin je de ander ziet als iets wonderbaarlijks. Maar uiteindelijk een liefde is die onbeantwoord blijft, verdwijnt of door samenloop van omstandigheden niet meer bij je terug kan komen. De uitkomst is de verloren liefde.

Wat is het verhaal achter de eed van oeverloze rozen?
Voor mij is de liefde een diepgaande onthulling van mijn hart en ziel. De zoektocht om de liefde te doorgronden is aan mij verbonden. Deze gedichtenbundel is bijeengebracht waarin mijn reis van herinnering, verbeelding of de gewaarwording door andermans ogen te lezen is. En hoe mooi zou het zijn als mensen de wereld van hun liefde kunnen doorgronden.

Hoe ben je op de titel gekomen?
In Jip en Janneke taal is de titel de belofte van eindeloze rozen. En bloem is diep verankerd in de grond en creëert een weg om zich te ontplooien. En zo zie ik de mens m.b.t. de liefde ook. Je maakt een persoonlijke groei door in de liefde die je leven anders en rijker maakt.

Is de dichtbundel precies zo geworden als je voor ogen had?
Qua inhoud, zeker. Over de vormgeving had ik ander beeld, maar dat was niet haalbaar. Alhoewel deze vormgeving wel de zachte kant van mijzelf op de voorgrond zet.

Hoe zou je jouw stijl van poëzie omschrijven?
Ik breek de traditionele vormen door en gebruik enkele volzinnen om een gedicht te creëren. Zo heb ik ervoor gezorgd dat de lezer m’n gedichten op een bepaalde manier gaan benaderen, bijvoorbeeld als zeer korte verhalen. Het effect is dat je als lezer de tijd gaat nemen om de witte ruimtes in te vullen en te reflecteren op het gedicht. Daarmee nodig ik je uit tot interpretatie.

Ben je ergens tegenaan gelopen tijdens het schrijven van je dichtbundel?
Niet gedurende het schrijven, maar meer het uitgeefproces. Ik vond het heel spannend om mijn gedachten en emoties te onthullen aan de wereld.

Je dichtbundel gaat over de liefde. Wat betekent liefde voor jou?
De liefde is voor mij het fundament van de zielsrust. Het is aanwezig in alles, met alles en door alles. Het anker van ieders bestaan.

Waarom is de liefde het onderwerp geworden voor je bundel?
Ieder kan zich in de liefde identificeren, het is de essentie van het leven. De liefde behoort tot het rijk der mogelijkheden en ik vind het belangrijk om mijn lezers dat mee te geven.

Wanneer schrijf je je gedichten?
Vooral als ik de behoefte voel of een overvloed aan inspiratie ervaar.

Waar moet een goede dichtbundel volgens jou aan voldoen?
Ik weet niet of ik een specifiek antwoord voor deze vraag heb. Dus ik heb niet iets wat ik vind dat een ander moet doen of voelen bij het schrijven. Het gaat meer om de eerlijkheid in jouw woorden.  

Waar komt je liefde voor poëzie vandaan?
Met gedichten kan je eigenlijk vele kanten op. Poëzie is van ons allemaal, maar hoe we erover denken en ons erbij voelen kan verschillen. Dat is juist het mooie eraan! Eigenlijk moet je soms na het lezen van een gedicht aan jezelf toegeven dat je niet begrijpt wat je zojuist hebt gelezen. Dat schept ook weer ruimte om het te herlezen en er voor jezelf de achterliggende betekenis eruit te halen.

Lees je zelf ook graag poëzie?
Heb het niet veel gedaan, maar als ik een gedicht lees dan sta ik er altijd wel bij stil om het te interpreteren.

Welke schrijver is jouw grote voorbeeld op poëziegebied? Heb je misschien nog een leuke tip voor de lezers?
Schrijvers in verschillende vormen zijn mijn inspiratiebron. Dat kan muziek zijn, maar ook literair. Daar houd ik van. En dat is de ene dag een grote romanschrijver en de andere dag een muzikant. Het gaat om de puurheid. Een boek wat indruk bij mij heeft achtergelaten is:

Arthur Japin – Een schitterend gebrek

Tot slot, kunnen we in de toekomst een nieuwe dichtbundel van je verwachten?
Ik ga eerst nog lekker genieten van dit hele proces, maar ik ga zeker niet stil zitten.

Nieuwsgierig geworden naar de dichtbundel? De eed van oeverloze rozen van Rosa Penning kan je aanschaffen via Boekscout.

Nog meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan eens een kijkje bij het verhaal achter Skoftig. Ben je schrijver en lijkt het je leuk om de volgende te zijn in deze rubriek? Dan mag je altijd contact met me opnemen.

Leave a Reply