Ik min je – Nicoline Wisse Smit

Boek: Ik min je
Auteur:
Nicoline Wisse Smit
Uitgeverij: Brave New Books
Verschijningsdatum: februari 2020
Genre: non-fictie
Aantal sterren: ★★★★★ 5

Een paar weken geleden keek ik naar Tijd voor Max wat een echte guilty pleasure is van mij. Ik ben 23, maar kan ontzettend van dit programma genieten. Zeker nu we de boekentips van De wereld draait door moeten missen, ben ik blij dat er in dit programma veel aandacht is voor boeken. Toen ik Nicoline Wisse Smit op tv zag praten over haar nieuwste boek was mijn interesse meteen gewekt. Niet veel later zat haar boek in mijn winkelmandje en was het onderweg naar mijn huis (lokaal gekocht via Libris natuurlijk). Ik heb enorm genoten van ik min je en ik leg je graag uit waarom.

Over ik min je

‘Ik min je’ is een liefdesrelaas met uit het leven gegrepen liefdesbrieven. Brieven aan de liefde als ons grootste goed. Brieven over flirten, vlinderen, verwonderen en weer verder gaan. Over bindings- en verlatingsangst, toewijding, teleurstelling en verdriet. Een verzameling die net als de liefde onvoltooid is. Een bundel die misschien juist in een tijd waarin we erop los swipen en appen, meer dan ooit relevant is.

Mijn favoriete brief

In Ik min je heeft iedere brief een titel. Het is heel moeilijk kiezen, maar ‘naam van de liefde’ is mijn favoriet en dan met name deze alinea:

‘Verwonder ik me over wat ik was vergeten en over wat ik ontdek. Verwonder ik me over hoe eenvoudig de dingen lijken die in werkelijkheid zo rijk zijn. Je neemt me mee naar plekken waar ik veel te lang niet ben geweest. Je brengt me terug naar mijn innerlijke zijn. Je laat me ontdekken wie ik ben. Bovenal laat je het zijn zoals het is.’

Nicoline weet dit zo mooi in woorden te vatten. Misschien vind ik dit wel zo mooi, omdat dit precies is hoe ik mij nu voel.

De schrijfstijl van Nicoline Wisse Smit

In Ik min je lees je een verzameling aan liefdesbrieven die Nicoline Wisse Smit heeft geschreven. De meeste brieven uit Ik min je verschenen eerdere op minnebrief.nl. De manier waarop Nicoline dit doet is echt prachtig, zoals je net al een beetje hebt kunnen lezen. Alle brieven zijn geschreven met enorm veel liefde, gevoel en een vleugje poëzie. Het is eigenlijk jammer dat we verleerd zijn om liefdesbrieven te schrijven. Want hoe mooi zou het zijn als je je gevoelens voor je partner op papier kunt zetten en dit met elkaar kan delen?

Minnebrief

Tijdens de coronacrisis heeft Nicoline iedere dag een brief geschreven voor iemand die ze niet kende. Zo ook voor mij. Hoe toevallig is het dat ze aan die brief begon op dezelfde dag dat ik ben begonnen in Ik min je? Alsof het zo had moeten zijn.

Wat ik leuk vind aan de brieven van Nicoline is dat ze deze typt met een ouderwetse typemachine. De brieven in ik min je hebben dezelfde look & feel en dat vind ik ontzettend leuk!

Conclusie

Zoals je misschien al hebt gemerkt, ben ik mega enthousiast over Ik min je. Dit is voornamelijk omdat alle brieven met ontzettend veel gevoel geschreven zijn op een poëtische manier. De inhoud en het gevoel bij de brieven zijn ontzettend herkenbaar, het bijzondere is dat Nicoline Wisse Smit de juiste woorden heeft gevonden om dit te beschrijven. Ik hoop dat het boek je niet alleen weet te raken, maar dat het je ook inspireert om brieven te schrijven. Zodat jij op een dag ook andere mensen mag gaan raken met jouw brieven.

Nieuwsgierig geworden naar Ik min je? Schaf het boekje dan aan bij je lokale boekhandel of via libris.nl.

Leave a Reply